39-ят президент на САЩ Джими Картър заяви, че планът на президента

...
39-ят президент на САЩ Джими Картър заяви, че планът на президента
Коментари Харесай

Джими Картър срина плана на Тръмп за решаване на въпроса с Израел и Палестина

39-ят президент на САЩ Джими Картър съобщи, че проектът на президента Доналд Тръмп за Близкия изток ще наруши интернационалното право и прикани Организация на обединените нации да попречи на Израел да анексира палестинските земи, съобщи БГНЕС.
" Новият проект на САЩ подкопава вероятностите за обективен мир сред израелците и палестинците ", гласи изказване на някогашния американски президент.
" Ако бъде прибавен, проектът ще обрече единственото жизнеспособно решение на този нескончаем спор - решението за две страни ", сподели Картър, който е прочут с посредничеството си за подписването на популярното Споразумение от Кемп Дейвид от 1978 година, което донесе мир сред Израел и Египет.
Той прикани държавите-членки на Организация на обединените нации " да се придържат към резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и да отхвърлят едностранното израелско осъществяване на предлагането, грабейки повече палестинска земя ".
Службата на Картър съобщи, че проектът на Тръмп, грандиозно показан като " договорката на века ", " нарушава интернационалното право във връзка с самоопределянето, придобиването на земя със мощ и анексирането на окупираните територии ". " Наричайки Израел " националната страна на еврейския народ ", проектът също по този начин предизвиква отхвърли от равни права на палестинските жители на Израел ", се споделя в известието.
Тръмп показа своя дълго чакан проект във вторник дружно с израелския министър председател Бенямин Нетаняху, негов непосредствен съдружник, който малко по-късно даде знак, че ще се опита да анексира огромна част от Западния бряг.
Планът на Тръмп признава израелския суверенитет над множеството селища, издигнати на Западния бряг и долината на река Йордан, както и обединен и неразлъчен Йерусалим. Планът поддържа палестинска страна със столица в покрайнините на Йерусалим, само че споделя, че палестинското управление би трябвало да признае Израел като национална еврейска страна и да се съгласи на демилитаризация.
95-годишният Картър е най-дълго живеещият президент в историята на  САЩ, който получи Нобелова премия за мир през 2002 година за " намирането на решения на интернационалните спорове и за филантропичната си работа ". Напоследък той постоянно се сблъсква с рецензии от страна на последователите на произраелски настроени кръгове в САЩ заради възгледите му за израелско-палестинския спор и изключително за потреблението на думата " апартейд ", с която разказва евентуалното бъдеще на еврейската страна без мирна договорка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР